Lou Berghmans

“Ben X” krijgt Zweedse remake

Na “Loft”, is “Ben X” de tweede Vlaamse film die een internationale remake krijgt. Terwijl Nic Balthazars nieuwste film “Tot Altijd” momenteel volle zalen trekt, is de eerste remake van “Ben X” een feit. Op 26 maart starten de opnames in en rond Stockholm.

Er waren eerder al geruchten over internationale remakes van de eerste langspeelfilm van Nic Balthazar, maar het is de Zweedse regisseur Erik Leijonborg die de spits afbijt. Het oorspronkelijke scenario van Nic Balthazar (die ook Zweeds spreekt) werd aangepast door Alex Haridi en producenten zijn Martin Söder en Tomas Bäckstrom.
Regisseur Erik Leijonborg heeft reeds een 17-tal televisieseries en films op zijn palmares en is dus geen onbekende in Zweden.

“Ben X” werd aan meer dan 50 landen verkocht en is daarmee de internationaal meest succesvolle Vlaamse film ooit. De film viel 14 maal in de prijzen, en kreeg onder andere de hoofdprijs en de publieksprijs op het Filmfestival van Montréal in 2007, en de Grand Prix op het Festival van Abu Dhabi.

In 2007 was “Ben X” de Belgische inzending voor de Oscar van Beste Niet-Engelstalige Film en werd hij ook genomineerd voor de Europese Filmprijzen. Het succesverhaal van “Ben X” blijft dus aanhouden, want naast de theaterversies die in het Frans, Duits en Engels (Australië en VS) opgezet worden, gaat ook de musical “Ben X” in een regie van Frank Van Laecke en met muziek van Dirk Brossé in première in september 2012 bij Musical van Vlaanderen.

Ondertussen doet de opvolger van “Ben X” – “Tot Altijd” – het uitstekend bij Kinepolis. Er gingen inmiddels bijna 65.000 mensen naar de film kijken en de reacties van pers en publiek zijn bijzonder positief.

Comments are closed.